اگر در حال مطالعه مقاله مزایای بازار اختیار معامله هستید، به احتمال قوی یا قصد معامله در بازار بورس را دارید یا همین الان هم به سرمایه گذاری و ترید در این بازار مشغول هستید.
در هر صورت دانستن مزایای بازار اختیار معامله به عنوان یکی از شیوههای معاملهگری در بازارهای مالی مانند بورس قطعا به کارتان میآید.
بدیهی است که هدف تمام معاملهگران و سرمایهگذاران از ورود به بازارهای مالی مانند بورس کالا و سهام کسب درآمد و افزایش سود و کاهش ضرر است. اما چگونه؟ در بازارهای مالی شیوههای متنوعی برای سرمایه گذاری و ترید وجود دارد که هر کدام مزایا و معایبی دارند. در این مقاله از ریسکاو قصد داریم به بررسی مزایا اختیار معامله به عنوان یکی از روشهای انجام معامله بپردازیم. با ما همراه باشید.
اختیار معامله چیست؟
مزایای بازار اختیار معامله چیست؟
بررسی مزایای بازار اختیار معامله را با توضیح مختصری درباره این بازار آغاز میکنیم.
اختیار معامله چیست؟
اختیار معامله نوعی قرارداد مشتقه (Derivative Contract) میباشد. قرارداد مشتقه، قراردادی است که ارزش آن براساس یک دارایی پایه تعیین میشود. قراردادهای مشتقه بسته به نوع بازار ممکن است ارزش خود را از یک سهم، کالا، اوراق و… بگیرند.
قرارداد اختیار معامله (option Contract) نیز قراردادی است که بین دو طرف منعقد میشود. قرارداد اختیار به معاملهگران اجازه میدهد یک کالا یا سهم را با قیمت مشخص و در زمان از پیش تعیین شده خرید و فروش کند. البته لازم به ذکر است که خریدار موظف نیست قرارداد مذکور را در زمان تعیین شده حتما انجام دهد.
حالا که با مفهوم قرارداد اختیار آشنا شدیم به بحث اصلی یعنی مزایای اختیار معامله باز میگردیم.
مزایای بازار اختیار معامله چیست؟
همانطور که قبلا گفتیم بازار اختیار معامله نیز مانند سایر ابزارهای معامله گری در بازارهای مالی مزیتهای خاص خود را دارد. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پوشش ریسک (Hedge): شاید بتوان گفت مهم ترین مزیت بازار اختیار معامله پوشش ریسک است. پوشش ریسک در واقع نوعی سرمایه گذاری با هدف کاهش ریسک نوسانات شدید قیمت یک کالا یا سهم است. در بازار اختیار معامله میتوانید به بهترین شکل ریسک خود را مدیریت کنید.
مهم ترین مزیت بازار اختیار معامله پوشش ریسک است |
فرض کنید سهمی در قیمت فعلی 500 تومان است و شما پیشبینی میکنید که این سهم به قیمت 1000 تومان در سه ماه آینده خواهد رسید.
در این حالت شما می توانید قرارداد اختیار فروش به قیمت اعمال 1000 تومانی یک سهم را به قیمت 150 تومان و سهام همان سهم را به قیمت 500 تومان برای سه ماه آینده خریداری کنید.این به این معنی است که شما هر برگه سهم را 1000 تومان فروخته اید.
حال اگر قیمت سهم به 1000 تومان یا بالاتر برسد، شما قرارداد را اعمال نخواهید کرد و به سود بازار می رسید.
اگر هم قیمت سهم زیر 1000 تومان برسد، شما میتوانید قرارداد را اعمال کنید و فروشنده مجبور است به تعهدات خودش در این قرارداد عمل کند. در نتیجه شما به ازای هر برگه سهم 350 تومان سود میکنید. (به این استراتژی استراتژی مریدپوت میگویند)
اهرم: یکی دیگر از مزایای بازار اختیار معامله اهرم است. در واقع قراردادهای اختیار معامله به معامله گران اجازه میدهند با سرمایه کمتر، سود بیشتری کسب کنند. اجازه بدهید با یک مثال اهرم در بازار اختیار معامله را کاملتر توضیح دهیم.
فرض کنید قیمت یک برگه سهم شستا 125 تومان است و شما برای خرید 1000 برگه سهم باید 125 هزار تومان هزینه داشته باشید.
اگر بخواهید از اهرم قراردادهای اختیار معامله استفاده کنید، برای سهم شستا قرارداد اختیار خرید ضستا 8011 با اعمال 80 تومانی با پرمیوم 46 تومان معامله میشود. حال شما کافی است به جای هزینه 125 هزار تومانی، فقط با 46 هزار تومان 1000 برگه سهم شستا را خریداری کنید و از اهرم 3 این نماد استفاده کنید. این یعنی با یک سوم مبلغ میتوانید به همان میزان معامله کنید.
به همین سادگی میتوانید با استفاده از اهرم، سود بیشتری کسب کنید.
قراردادهای اختیار معامله به معامله گران اجازه میدهند با سرمایه کمتر، سود بیشتری کسب کنند. |
برای نقشه بازار مشتقه میتوانید به دیدهبان بازار اختیار معامله مراجعه کنید و نبض بازار مشتقه را در دستتان داشته باشید.
تنوع استراتژی و انعطافپذیری: آخرین مزیت قراردادهای اختیار معامله تنوع استراتژی و انعطاف پذیری آنها میباشد. معاملهگران با استفاده از قراردادهای اختیار معامله میتوانند به گزینههای بیشتری برای سرمایه گذاری دسترسی داشته باشند. این قراردادها به معاملهگران اجازه میدهند علاوه بر حرکت قیمت سهام و نوسانات قیمت در بازار خنثی و رنج از خرید و فروش قراردادها نیز کسب درآمد کنند.
اگر معاملهگر هستید، کدام یک از مزایای بازار اختیار معامله برای شما جذابتر است؟
سخن پایانی
در این مقاله پیش از بررسی مزایای بازار اختیار معامله به بررسی اختیار معامله پرداختیم. اگر به عنوان سرمایهگذار در حوزه بورس نگران ریسک موجود در این بازار هستید، میتوانید با استفاده از قراردادهای اختیار معامله ریسک خود را کاهش دهید. اما باید شیوه کار این دسته از قراردادها را به خوبی درک کنید. برای اطلاع بیشتر درباره بازار مشتقه، حتما ریسکاو را دنبال کنید.